Do góry

Desery Przepis na:

Makowiec z jabłkami (bez mąki)

Desery

Autor: joone

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 87

Dodano: 26.01.2014

Odsłon: 4993

Zarówno dla miłośników makowców, jak i tych, co kochają ciasta z jabłkami! Delikatny, rozpływający się w ustach, o intensywnym smaku. A do tego bez dodatku mąki, ach, po prostu makowiec idealny...

Składniki

  • 800 g gotowej masy makowej
  • 4 jabłka
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka śliwek suszonych
  • ½ szklanki orzechów laskowych lub migdałów
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki miodu
  • zapach migdałowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masę makową odsączyć (najlepiej odcisnąć wodę przez gazę). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Migdały lub orzechy zmielić w młynku do kawy. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Masło zmiksować z cukrem, powoli dodawać żółtka ciągle ubijając. Dodać jabłka, orzechy lub migdały, rodzynki, śliwki, skórkę pomarańczową, miód, zapach, proszek do pieczenia i mak. Zmiksować wszystko na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać pianę z masą makową. Masę wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 65-75 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń