Do góry

Desery Przepis na:

Makówki

Przepis dnia 2008-12-24
Desery

Autor: 19ANIA76

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 385

Dodano: 14.08.2008

Odsłon: 71088

Jedna z tradycyjnych potraw Wigilijnych na Śląsku

Składniki

  • mak, 25 dkg
  • migdały słodkie ,rodzynki,orzechy,wiórki kokosowe, 10 dkg
  • Miód, 3/4 szklanki
  • kieliszek rumu ,
  • sucharki lub chałka, 1 opak
  • woda, 3 szklanki
  • skórka pomarańczowa
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Suchy mak należy zemleć. Roztopić masło, zalać wodą(ok 3 szklanki), podgrzewać prawie do wrzenia, następnie wsypać mak i mieszać cały czas drewnianą łyżką aż do ostygnięcia. W dalszej kolejności dodaje się miód, kieliszek rumu, rodzynki (namoczone ale dobrze odciśnięte), orzechy i migdały posiekane(uprzednio sparzone i obrane ze skórek), pomarańcze lub pokrojoną skórkę pomarańczową, dalej podtrzymuje się danie na małym ogniu mieszając.Makówki można zamiast wody zalać mlekiem i zamiast miodu dodać cukier-ja wolę na wodzie ,nie kwaśnieją szybko. Do salaterek układa się warstwami -chałkę (lub sucharki) porcja gorącego maku .Powinno zakończyć się warstwą maku i górę posypujemy kokosem. Makówki przyrządza się dzień przed Wigilią i przechowuje w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 29 września 2013 A mnie się te makówki bardzo podobają i zrobię je na te święta :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tequila61 22 grudnia 2010 Parę razy już "upominałem"....Nie "udoskonala" się regionalnych potraw>>>>tak jaj nie ma interpretacji muzycznej HYMNU POLSKIEGO!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Aktivsport 22 grudnia 2010 Oczywiście, mleko a nie woda. No i zero rumu :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

beaciorka 22 grudnia 2010 Coś tu nie tak :/ u nas mak zalewa się mlekiem dodaje riodzynki , migdały , pokrojone figi miesza się wszystko do zgęstnienia. Na koncu moczy się całkę w mleku i układa w miseczce i zalewa makiem a na góre posypuje sie kokos ... od dzieciństwa tak się u nas to robiło.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

melody 22 grudnia 2010 jejku, ciągle jakieś bzdury na temat kuchni śląskiej... rum?kokos?woda?pomarańcza lub skórka??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justysiaczka 25 grudnia 2009 No właśnie co do makówek to naprawdę każdy robi po swojemu i nie ma co się rozpisywać kto tu ma rację każdy robi jak lubi. Ja mieszkam pod jednym dachem z tesciową pod jednym dachem obydwie jesteśmy rodowitymi ślązaczkami a makówki robimy inaczej i tyle . Niech każdy robi jak lubi byle by smakowały : i ja życzę wszystkim smacznego !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dona505 25 grudnia 2009 no nie wiem czy to taki slaski przepis.
Makówki robi sie troche inaczej :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Attaga08 25 grudnia 2009 Patunia 37 Ja jestem gorolem a nie daję do makówek rumu ani skorki pomarańcza, i zamiast wody daję mleko.Każdy ma prawo robić potrawy po swojemu i może dodawać do nich co jemu jest wygodnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patunia37 25 grudnia 2009 Chyba nie jadłeś nigdy śląskich makówek!!
Jaka wodaaaaaaa?? W makówkach jest przede wszystkim pełnotłuste mleko i dodaje się jeszcze masła.
A skórkę pomarańczową to chyba tylko gorole dają! Że nie wspomnę o rumie - kto ze ślązaków do makówek daje rum??!!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń