Do góry

Desery Przepis na:

makownik cesarski...

Desery

Autor: izaa_a

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 2542

Dodano: 05.12.2013

Odsłon: 4049

Szybko się robi i jest naprawdę pyszne..;)

Składniki

  • Składniki na masę makową: puszka masy makowej 70 dag
  • 2 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag skórki z pomarańczy
  • trochę posiekanych orzechów ja wrzuciłam laskowe
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki (wlałam więcej;))
  • Składniki na ciasto: 25 dag margaryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masę makową przełożyć do miski, dodać bakalie, żółtka i ubite na sztywno białka oraz alkohol. Całość dobrze wymieszać.

  2. Margarynę utrzeć z jajkami i cukrem na puszysto. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Utrzeć.

  3. Przygotować 2 keksówki, wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką. Do każdej keksówki przełożyć po połowie ciasta. Na środek wyłożyć łyżką po połowie maku. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 60 minut w temp. 180C

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń