Do góry

Desery Przepis na:

Makowy biszkopt

Desery

Autor: kasiao

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 127

Dodano: 08.02.2008

Odsłon: 1787

Jest to pyszne i łatwe ciasto z maku.

Składniki

  • 1 szklanka maku, 5 dkg bułki tartej,20 dkg cukru, 6 jajek, 10dkg rodzynek,aromat migdałowy.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak opłukac, zalac wrzącą wodą i gotowac 15 minut na małym ogniu.Osączyc, dwukrotnie zemlec w maszynce. Rodzynki sparzyc.Żółtka oddzielic od białek, utrzec z cukrem do białości. Wsypac bułkę tartą, dodac zmielony mak, rodzynki i kilka kropel aromatu migdałowego, masę dokładnie wymieszac. Białka ubic na sztywno. Pianę dodac do masy delikatnie wymieszac łyżką. Dno formy natłuścic i wysypac bułką tarta, a boki wyłożyc pergaminem.Nałożyc ciasto wyrównac.Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń