Do góry

Desery Przepis na:

MALINOWA POKUSA

Desery

Autor: andzela2309

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 663

Dodano: 23.08.2009

Odsłon: 11945

DELIKATNY I PUSZYSTY BISZKOPT W POŁĄCZENIU Z MALINAMI TWORZY WYBORNE CIASTO

Składniki

  • Na ciasto:
  • 5 JAJEK,SZKLANKA CUKRU,SÓL
  • PO 0,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ I ZIEMNIACZANEJ
  • SOK Z CYTRYNY,ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • na krem:
  • 0,5 LITRA KREMÓWKI (36%)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 OPAKOWANIA ŚMIETAN-FIKSU
  • 2 tabliczki czekolady
  • NA MASĘ:
  • 50 DAG MALIN,20 DAG CUKRU,
  • 2 łyżki żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BIAŁKA UBIĆ Z CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ,DODAĆ ŻÓŁTKA I SOK CYTRYNOWY.LEKKO MIESZAJĄC,DOSYPYWAĆ OBIE MĄKI PRZESIANE Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I SZCZYPTĄ SOLI.

  2. CIASTO PIEC OKOŁO 45 MINUT W WYŁOŻONEJ PERGAMINEM FORMIE W 180 ST.ŚREDNICA TORTOWNICY 26 CM.

  3. OSTUDZIĆ,PRZEKROIĆ NA 3 BLATY.CZEKOLADĘ ROZTOPIĆ.KREMÓWKĘ UBIĆ Z CUKREM WANILIOWYM I ŚMIETAN-FIKSEM,WYMIESZAĆ Z CZEKOLDĄ.

  4. MALINY GOTOWAĆ Z CUKREM 10 MINUT,WYMIESZAĆ Z ŻELATYNĄ.MASĘ ODSTAWIĆ.

  5. BISZKOPTOWE BLATY PRZEŁOZYĆ STĘŻAŁĄ MASĄ I KREMEM.RESZTĘ KRMU POSMAROWAĆ WIERZCH I BOKI CIASTA.

  6. CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

andzela2309 31 sierpnia 2009 W oryginalnym przepisie jest sok z całej cytryny ale ja zawsze daję mniej czyli około łyżki lub półtorej.Równie dobrze można nie dodawać wcale wtedy biszkopt nie będzie miał lekkiego cytrynowego posmaku.Wszystko zależy jak kto lubi.Pozdrawiam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anytsyrk 31 sierpnia 2009 Andzelo, proszę sprecyzuj, ile należy dać soku z cytryny do ciasta - z jednej cytryny czy może łyżkę, łyżeczkę, kilka łyżek..
Dziękuję i pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 23 sierpnia 2009 To malinowe ciacho to naprawdę pokusa,uwielbiam je i często robię podobne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń