Do góry

Desery Przepis na:

Malinowo-owsiane batoniki

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1888

Dodano: 19.04.2009

Odsłon: 8929

Brakuje słów, jakie to pyszne:)

Składniki

  • 200 g mąki
  • 200 g płatków owsianych
  • 250 g masła
  • 175 g brązowego cukru
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 100 g orzeszków pinii
  • 250 g malin
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Płytką kwadratową formę o boku 23 cm wysmarować cienko masłem. Do miski przesiać mąkę, wsypać płatki owsiane, dodać masło i palcami rozcierać składniki aż powstanie gruboziarnista kruszonka. Ręką wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i 3/4 ilości orzeszków pinii, uformować kulę z ciasta. Dwie trzecie ciasta wyłożyć na dnie formy, nie dociskając mocno. Rozłożyć maliny i posypać kawałkami pozostałego ciasta i resztą orzeszków pinii. Delikatnie docisnąć. Piec przez 35 - 40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe pokroić na 12 części, ostudzić w formie.

  2. Takim sposobem uzyskamy batoniki, które po wystudzeniu są przepyszną przekąską.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ithana 16 kwietnia 2010 Pyszności :) Wypróbowałam i z czystym sumieniem mogę każdemu polecić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń