Do góry

Desery Przepis na:

Malutki torcik makowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 4318

Mała rzecz a cieszy i smakuje

Składniki

  • jajka, 3
  • cukier, 3 łyżki
  • mąka, 3 łyżki
  • masa makowa, 1/2 puszki
  • Śmietana kremówka, 400 ml
  • zapach migdałowy, kilka kropli
  • owoce do dekoracji
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić na puch z cukrem, białka na sztywno. Do żółtek dodać przesianą mąkę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać.

  2. Foremkę 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec 5-7 minut w temp. 180°C. Upieczone ciasto powinno być miękkie. Na czysty arkusz papieru wyłożyć ciasto, przekroić je wzdłuż na dwa paski.

  3. Kremówkę schłodzić i ubić na sztywno, wymieszać z masą makową, dosmaczyć zapachem migdałowym. Chłodne ciasto posmarować połową kremu, pasek ciasta zwinąć w rulon i ustawić go na talerzu i owinąć go drugim paskiem.

  4. Ciasto ścisnąć obręczą do tortów lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto wyjąć, posmarować pozostałym kremem boki i wierzch tortu, udekorować ulubionymi owocami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń