Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po ugotowaniu przez następną połowę dnia będzie się roznosił zapach mórz południowych.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 254
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 183
Składniki
Małże dokładnie myjemy wodą. Jeżel mamy bardzo otwarte małże to je wyrzucamy.
*Jeśli mamy pomidory świeże, to nacinamy na górze mały krzyż i gotujemy je przez 1 minutę a następnie obieramy ze skórki i drobimy na małe kawałki. *Cebule kroimy na kostkę. Czosnek obieramy ze skórki i drobno siekamy.Chili drobno siekamy (z pestkami).
*W szerokim rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę, pomidory,chili,czosnek,wino,sól i pieprz. Wszystko to dusimy ok 10 minut. *Dodajemy małże i pod przykryciem od czasu do czasu potrząsając dusimy następne 8 minut.
Małże jemy palcami. Mięso wydłubujemy albo palcami albo muszeklami. Można je tuż przed spożyciem pokropić sokiem z cytryny.
Ps1 Zamiast chili można dodać oregano lub tymianek. ps2.Polecam troszeczkę podsmażyć bagietkę a następnie zamoczyć ją w powstałym sosie. ps3.Spokojnie można liczyć 1 kilo małż na osobę ps4.Małże ,które się nie otworzyły, wyrzucamy !!!.