Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby zwyczajna marchew a jaka wytworna. Dodatek soku pomarańczowego i miodu wyczarował z niech bardzo eleganckie danie. Ja stosuję ją najczęściej jako dodatek do drugiego dania lub po prostu jako fajna przekąska. Bo na zimo też świetnie smakuje.
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 437
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 157
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22820
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 158
Zdrowa porcja warzyw, doskonała na kolację lub do pracy.
Odsłon: 437
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 157
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22820
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 158
Składniki
Marchew obieram, przekrawam na pół w poprzek po czym kroje w słupki. Przekładam do garnka i zalewam sokiem z pomarańczy. Duszę pod przykryciem aż sok zredukuje się mocno, przynajmniej o połowę. Następnie dokładam miód, dodaję tymianek, trochę pieprzu i naprawdę małą szczyptę soli. Mieszam dokładnie tak aby marchew obtoczyła się we wszystkich składnikach.
Duszę nadal pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Jak marchew jest już lekko miękka zdejmuję pokrywkę i duszę do całkowitego zredukowania płynu. Należy pamiętać o częstym przemieszaniu marchewki aby cały czas równo była otoczona miodem z sokiem. Po uduszeniu marchew ma być miękka ale nie rozpadająca się. I już można delektować się słodko-kwaśnym smakiem :)