Do góry

Dodatki Przepis na:

Marchewka duszona na maśle

Dodatki

Autor: bozena58

Przepisów i artykułów: 179 Ocena: 2016

Dodano: 19.08.2013

Odsłon: 18122

smaczny dodatek do obiadu

Składniki

  • marchew 1 kg
  • masło .80 g
  • sól do smaku
  • cukier 2-3 łyżeczki do herbaty
  • mąka ziemniaczana 3-4 łyżeczki do herbaty
  • woda do pdlewania podczas duszenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. marchew myjemy, osuszamy skrobiemy ze skórki

  2. kroimy marchew w plastry, a na dnie rondla roztapiamy na piecu masło i wrzucamy na rozgrzane masło plastry marchwi,podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem

  3. kiedy marchew zrobi się miękka (al dente), solimy do smaku, wsypujemy cukier i mieszamy, dalej dusimy, w razie potrzeby podlewamy wodą

  4. gdy marchew jest już dostatecznie miękka, oprószamy ją mąką ziemniaczaną, ja to robię za pomocą sitka, (uważając by nie zrobiły się grudki) mieszamy i dusimy jeszcze pod przykryciem około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 20 sierpnia 2013 Bożenko, teraz zauważyłam, że to Twój setny przepis! Gratuluję i czekam na więcej :))Pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 19 sierpnia 2013 Robię taką marcheweczkę, tylko kroję ją w kostkę, tak jeszcze nie robiłam i nie jadłam. Wypróbuję. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń