Do góry

Desery Przepis na:

Marmurek truskawkowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 6882

Prosty, delikatny i smaczny :)

Składniki

  • truskawek mrożonych, 1 opakowanie
  • cukru, 1 szklanka
  • żelatyny, 1 torebka
  • maślanki, 500 ml
  • śmietanki kremówki, 400 ml
  • cukier waniliowy, 1
  • galaretki truskawkowej, 1 torebka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalej 1 szklanką wody. Odstaw, aby spęczniała.

  2. Truskawki wsyp do rondla, dodaj 3/4 cukru. Podgrzewaj mieszając, aż się rozgotują, dodaj 1/3 żelatyny, zmiksuj na gładko, ostudź.

  3. Resztę żelatyny rozpuść podgrzewając.

  4. Maślankę roztrzep z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, 3 łyżki wymieszaj z żelatyną.

  5. Następnie połącz z resztą maślanki. Dodaj ubitą na sztywno śmietankę.

  6. Tortownicę wysmaruj olejem. Najpierw wlej do niej masę maślankową. Następnie na niej rób kleksy z masy truskawkowej każdy lekko mieszając widelcem, aby powstał efekt marmurkowy.

  7. Deser wstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie galaretkę rozrób w dwóch szklankach gorącej wody.

  8. Ostudź. Kiedy marmurek zastygnie, zalej go przygotowaną galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agnesia96 13 grudnia 2009 To jest po prostu świetne!
Najpyszniejszy placek bez pieczenia jaki jadłam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń