Do góry

Desery Przepis na:

Marokańskie ciasteczka

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 807 Ocena: 19410

Dodano: 10.03.2009

Odsłon: 4316

Pochłaniają troszkę czasu ale bardzo smaczne :)

Składniki

  • mąki, 50 dkg
  • cukru pudru, 10 dkg
  • ziarenek sezamu, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • oliwy, 10 łyżek
  • stopionego masła, 15 łyżek
  • proszkku do pieczenia, 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp ziarenka sezamu. Stale mieszając zrumień (uważaj, aby się nie przypaliły). Przełóż na talerzyk. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i zupełnie zimne ziarenka sezamu.

  3. Wlej oliwę i uprzednio stopione masło. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto (jak na chleb). Przykryj i wstaw na noc do lodówki.

  4. Następnego dnia dodaj proszek do pieczenia (możesz go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). Nabieraj małe porcje przygotowanego ciasta. Formuj kuleczki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze.

  5. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń