Do góry

Przekąski Przepis na:

Mazurek kajmakowy z marcepanem

Przepis dnia 2008-03-22
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 15072

1 porcja: 470 kcal

Składniki

  • 1 kg masy marcepanowej
  • 50 dag masła
  • 14 jajek
  • 10 dag mąki
  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2-3 puszki skondensowanego mleka
  • marmolada pomarańczowa
  • 50 dag masy marcepanowej
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić blat mazarinowy: utrzeć masło, dodając po kawałku marcepan. Kolejno wbijać jajka. Gdy masa będzie gładka, dodać mąkę. Ciasto rozsmarować na blasze (40 x 60 cm) wyłożonej papierem, piec 20 minut w temp. 180°C. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek (40 x 60 cm), piec w temp. 200°C. Marmoladę podgrzać i przetrzeć przez sitko, połową posmarować kruchy spód, nałożyć blat marcepanowy, posmarować resztą marmolady. 2. Przygotowany blat mazarinowy i kruche ciasto pokroić na sześć mniejszych mazurków. Brzegi udekorować masą marcepanową, wyciskaną ze szprycki, obsuszyć i upiec na złoty kolor. 3. Zrobić masę kajmakową: zamknięte puszki z mlekiem włożyć do dużego garnka. Zalać wodą, gotować 3-4 godziny. Następnie ostrożnie otworzyć. Ciepłym kajmakiem posmarować mazurki. Gdy polewa całkowicie zastygnie, udekorować ciasto według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń