Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kruchy z owocami

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 09.04.2009

Odsłon: 8214

Doskonałe ciasto Wielkanocne. kolorowe i wiosenne. Lekkie, bo bez tłustych kremów. w sam raz na deser po świątecznym przejedzeniu.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać.

  2. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do reszty składników wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Energicznie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię przezroczystą i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.

  3. Po schłodzeniu od ciasta odciąć 1/3 porcji. Resztę rozwałkować na placek o 2 cm grubości, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Odciętą porcję rozwałkować na paski długości i szerokości brzegów blachy. Wylepić nimi brzegi formy. Mazurek posmarować roztrzepanym białkiem i piec w temp. 180oC na złoty kolor.

  4. Spód mazurka posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą. Na niej ułożyć dowolne owoce. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach soku jabłkowego lub winogronowego. Odstawić do spęcznienia. Resztę soku zagotować z cukrem, rozpuścić w nim żelatynę. Kiedy galaretka zacznie tążeć, posmarować nią owoce. Odstawić do zastygniącia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń