Do góry

Przekąski Przepis na:

Mazurek Makowy

Przepis dnia 2008-03-22
Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20663

Dodano: 20.03.2008

Odsłon: 5341

1 porcja - 500 kcal

Składniki

  • 25 dag maku
  • mleko do zaparzania maku
  • 9 jajek
  • po 10 dag cukru
  • miodu i rodzynek
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • esencja migdałowa i waniliowa
  • łyżka bułki tartej
  • 15 dag śmietanki (36%)
  • 5 łyżek syropu glukozowego
  • 30 dag gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek masła
  • 100 ml rumu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak sparzyć mlekiem, odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, z resztą cukru ubić sztywną pianę z białek. Do maku dodać żółtka, miód i rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropel obu esencji i bułkę tartą. Wymieszać, połączyć z pianą z białek. Połową ciasta napełnić trójkątną formę, piec 25 minut w temp. 170°C. W ten sam sposób upiec resztę ciasta. Śmietanę zagotować z glukozą, wymieszać ze stopioną czekoladą. Masło utrzeć. Dodać najpierw czekoladę, a potem rum. Przełożyć blaty makowe. Częścią polewy posmarować też boki i połowę mazurka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń