Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek malinowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 27.03.2009

Odsłon: 11789

Różowy mazurek będzie się pięknie prezentował na wielkanocnym stole. Polecam!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, osuszyć, a następnie drobno zemleć w młynku do orzechów. Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Gotowane żółtka przetrzeć przez sitko, dodać do mąki razem z migdałami i cukrem. Wlać surowe żółtko i aromat, szybko zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć na godzinę do lodówki .

  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Ostrym nożem wyciąć 4 owalne placki w kształcie jaja. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć placki, piec ok. 30 minut w temp. 170°C, ostudzić.

  3. Zupełnie zimne placki smarować dżemem i składać po dwa. Przygotować lukier: cukier puder utrzeć drewnianą pałką z kilkoma łyżkami wody, 2 łyżkami syropu i ew. kilkoma kroplami soku z cytryny. Posmarować mazurki.

  4. Gdy lukier zastygnie, dekorować ciasta napisami z polewy czekoladowej i wzorkami z pozostałego syropu (niewielką ilość syropu rozprowadzamy po powierzchni ciasta za pomocą zaostrzonego patyczka).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

da_nutka 07 kwietnia 2015 Robilam na Święta. Z ogromnym żalem stwierdzam - przepis musi być skopany. Niemożliwością jest zgniecenie tego ciasta z pół kilograma mąki i 7 dkg masła. Zmarnowałam 25 dkg migdałów, jajka i czas....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń