Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek Orzechowy

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 15816

Przepyszne, wielkanocne ciasto orzechowe. Poza świętami też smakuje wyśmienicie:)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najładniejsze orzechy odłożyć do dekoracji mazurka. Pozostałe zemleć.

  2. Masło ucierać powoli, dodając kolejno: żółtka, 150 g cukru pudru, zmielone orzechy, mąkę i sok z cytryny.

  3. Brytfannę wy-łożyć papierem do pieczenia, na dnie układając opłatki lub wafle. Na nich dokładnie rozsmarować masę.

  4. Ubić na sztywno pianę z białek i pozostałego cukru pudru. Wyłożyć ją na masę orzechową i przybrać pozostałymi orzechami. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 160° C.

  5. Mazurek można udekorować według własnego pomysłu. Na przykład lukrem (cukier puder ucierać na gładką masę z sokiem z cytryny i zabarwić na różowo, np. sokiem malinowym) oraz malutkimi, kolorowymi cukierkami, które kształtem przypominają pisanki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń