Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek pisanka

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 07.04.2009

Odsłon: 13337

Nie tylko dobrze smakuje, ale jak cieszy oko. Ciasto z pomysłem, którego nie powstydzi się żadna Pani domu.

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • marmolada śliwkowa
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • naturalne barwniki spożywcze
  • Lukier gotowany:
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 łyżek wody
  • sok z 1/2 cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier z wodą i sokiem z cytryny doprowadzić do wrzenia, po czym zestawić z ognia. Chwilę studzić, skropić zimną wodą. Ucierać drewnianą łyżką, aż powstanie gęsta, biała masa. Przed użyciem można ją lekko podgrzać. Gdy jest zbyt gęsta, dodać nieco gorącej wody. Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. Wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli. Długim nożem posiekać ją z margaryną. Wbić żółtka, wymieszać. Szybko zagnieść kruche, gładkie ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. 2. Po wyjęciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na stolnicy na cienki placek. Za pomocą formy o kształcie jajka (przy-gotowanej z papieru) wyciąć z każdego placka spód i wierzch mazurka. Z resztek ciasta można upiec kruche ciasteczka. 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej placki, ponakłuwać je widelcem. Nagrzać piekarnik do temp. 190°C. Piec placki 15-20 minut, aż się przyrumienią. Ostudzić. Spodni placek posmarować ślliwkową marmoladą. 4. Spodni placek przykryć wierzchem. Posmarować lukrem. Przygotować według przepisu barwniki spożywcze. Nakładać je do plastikowej torebki z naciętym rogiem. Wyciskać z niej wzorki według własnego pomysłu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń