Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek słoneczny

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20666

Dodano: 08.04.2009

Odsłon: 16339

Idealny poczęstunek na świąteczny stół, zachwyci nie tylko smakiem ale i wyglądem

Składniki

  • ciasto francuskie (mrożone), 15 dag
  • słoik zyrawiny, 150 g
  • mielone migdały, 3 łyzki
  • całe migdały dod dekoracji, kilka
  • polewa marcepanowa, 2 opakowania
  • cukier puder, łyżka
  • kakao, łyżeczka
  • żółty barwnik spozywczy
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z rozmrożonego ciasta wykroić prostokąt o wymiarach 24 x 12 cm. Piec go na złoty kolor ok. 25 minut w temp. 220°C

  2. Wystudzić. Żurawiny i migdały krótko przesmażyć i wymieszać. Ostrym nożem wyciąć wierzch z ciasta (boki pozostawiając nietknięte)

  3. Środek wypełnić masą żurawinowo-migdałową. Przygotować polewę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając spożywczy barwnik w kolorze żółtym

  4. Mazurek dokładnie pokryć polewą. Z cukru pudru, kakao i kilku kropli wody utrzeć lukier

  5. Mazurek udekorować baziami z lukru i całych migdałów. Można też zrobić świąteczny napis lub ułożyć z migdałów motylki czy wiosenne kwiatki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń