Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek tradycyjny w marcepanie

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20668

Dodano: 11.03.2009

Odsłon: 8454

Super przepis na świąteczną słodkość :)

Składniki

  • mąki, 1,5 szklanki
  • margaryny, 3/4 kostki
  • żółtka, 2
  • cukier waniliowy, 1
  • marmolada śliwkowa
  • marcepanu, 30 dkg
  • barwniki spożywcze
  • cukru pudru, 15 dkg
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Dodać szczyptę soli. Dołożyć pokrojoną w kostkę margarynę i zarobić nożem.

  2. Wbić żółtka. Wymieszać. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i ochładzać 2 godziny. Następnie ciasto podzielić na 2 porcje, każdą rozwałkować.

  3. Z pergaminu wyciąć szablon w kształcie jajka. Przykładać go do ciasta i obrysowując ostrym nożykiem, wyciąć dwie identyczne pisanki. Ostrożnie ułożyć je na blachach, przykrytych natłuszczonym pergaminem.

  4. Pisanki nakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temp. 190°C. Ostudzić.

  5. Jeden placek posmarować marmoladą, przykryć drugim. Ponownie posmarować marmoladą (jeśli ma być dekorowany marcepanem).

  6. Rozwałkować 1/2 marcepana, przykryć pisankę. Resztę podzielić na porcje, zabarwić na różne kolory.

  7. Rozwałkować 1/2 marcepana, przykryć pisankę. Resztę podzielić na porcje, zabarwić na różne kolory.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń