Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek wiosenny z marcepanem

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20673

Dodano: 26.03.2009

Odsłon: 10759

Piękne, kolorowe ciasto świąteczne. Cieszy oko oraz podniebienie:) Aż szkoda zjeść:)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto: mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Posiekać z marcepanem i masłem, dodać jajko i żółtka oraz śmietanę. Szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki.

  2. Ciasto rozwałkować na koło, wyciąć kwiat. Upiec na złoty kolor (ok. 25 minut w temperaturze 180°C).

  3. Przygotować lukier według przepisu na opakowaniu. Białym lukrem posmarować wierzch placka. Pozostawić do zastygnięcia. Drugie opakowanie lukru rozpuścić. Podzielić na nierówne części. Większą część zabarwić na różowo, mniejsze na czerwono, żółto i zielono. Do najmniejszej części dodać kakao.

  4. Na zastygniętej białej polewie namalować różowe płatki kwiatu. Poczekać, aż zastygnie i namalować czerwone płatki, żółty środek i zieloną łodyżkę. Pozostawić do zastygnięcia.

  5. Polewę zabarwioną kakao umieścić w torebce foliowej, odciąć rożek i na zastygniętych polewach namalować obwódki płatków i środek kwiatka. Pozostawić do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niaga79 09 kwietnia 2009 Pieknie wygląda, ale czy równie smaczny...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń