Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek wschodni

Desery

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 23.03.2009

Odsłon: 11170

Wielkanocny specjał

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę.

  2. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn.

  3. Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać.

  4. Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175oC. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić.

  5. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń