Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najszybszy i najprostszy sposób na mazurka
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 135
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 135
Składniki
Szybko ugniatamy ciasto z podanych składników. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, uprzednio owinięte w folię, aby ciasto nie wchłonęło zapachów z lodówki. Skorzystałam z kwadratowej tortownicy. Na wyłożony papier do pieczenia poukładałam kawałeczki ciasta. Całość scaliłam w jednolity placek i nakłuwałam widelcem, aby ciasto nie wstało partiami z brytfanki ;) Z pozostałego ciasta zrobiłam rant i obkleiłam brzegi. Ciasto wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika (góra - dół) na max 20 minut. W moim przypadku po 10 minutach zmieniam tylko na górę. Po wyjęciu, ciasto musi wystygnąć.
Jak wiemy cała reszta - to dowolność wyboru. Ja prezentuję mazurka z kajmakiem, migdałami, płatkami czekoladowymi i polewą czekoladową. Można użyć czekoladowych jajek, pastylek, orzechów, rodzynek i wszystkiego innego na co mamy tylko ochotę. W tym wypadku - starczyła mała puszka kajmaku.