Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z krówkową polewą

Desery

Autor: kuhareczka

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1262

Dodano: 03.04.2008

Odsłon: 1569

ciasto

Składniki

  • **********Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła
  • 3 żółtka
  • ***********krówkowa polewa:
  • 20 dag masła
  • 30 dag krówek (najlepiej kruchych)
  • **************do dekoracji
  • migdały
  • rodzynki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do mąki pszennej wsypać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać miękkie masło i żółtka. Składniki razem wymieszać, zagnieć ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut. Następnie ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 °C. Masło rozpuścić i dodać do niego pokruszone krówki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby powstała jednolita masa (co jakiś czas można zdjąć z ognia i zmiksować mikserem). Ostudzone kruche ciasto polać ciepłą polewą i dowolnie udekorować. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń