Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony po sycylijsku

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 28.01.2009

Odsłon: 6838

Smak medalionów po sycylijsku doskonale oddaje koloryt włoskiej kuchni.

Składniki

  • grube kotlety schabowe (po ok. 20 dag), 4
  • pęczek świeżego tymianku i oregano
  • olej, 2 łyżki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • po 1 łyżce masła i mąki
  • gęsty sok pomidorowy, 50 dag
  • małe czarne oliwki, 3 łyżki
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kotlety i zioła umyć, osuszyć. Plastry mięsa obwiązać nicią kuchenną i połową gałązek tymianku, tak by powstały zgrabne medaliony. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso z obu stron. Zmniejszyć płomień i smażyć kotlety jeszcze 15 minut. - Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, zasmażyć. Cały czas mieszając, dolać sok pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub kieliszkiem czerwonego wina. Dodać osączone oliwki i resztę posiekanych ziół, wymieszać i jeszcze krótko podgrzać. - Na talerzach ułożyć medaliony, polać sosem pomidorowym. Udekorować zieleniną (np. listkami bazylii). Dobrym dodatkiem będzie oczywiście makaron, np. duże muszle lub wstążki, ale także jeszcze szybszy w przygotowaniu kuskus.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń