Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańsko-polskie burito

Dania główne

Autor: glodo_morki

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 1292

Dodano: 14.02.2008

Odsłon: 19505

Burito jest ostrą potrawą meksykańską. My prezentujemy nieco spolszczoną, ale równie dobrą i prostą wersję.

Składniki

  • schab (lub inne mięso, może być mielone), 2 plastry
  • czerwona fasola, 2 puszki
  • pomidory, 1 puszka
  • cebula, 2-3 sztuki
  • Przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, cynamon, do smaku
  • oliwa
  • czosnek, 2 ząbki
  • papryka chili (lub przyprawa)
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. FARSZ: 1) Mięso posiekać na drobne kawałki (lub zmielić), zalać oliwą i przyprawić na ostro. Tak doprawione odstawić na jakiś czas (nie jest to konieczne). 2) Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić mięso i smażyć chwilę na dużym ogniu, a następnie przełożyć do innego naczynia. 3) Czas na warzywa. Na patelnię (po mięsie) wrzucić pokrojoną w krążki cebulę oraz przeciśniśnięty przez praskę czosnek (może być równie dobrze posiekany). Gdy te składniki ładnie się podsmażą, dodać odcedzoną fasolę oraz pomidory. Można też dodać trochę kukurydzy. Do tak przygotowanych warzyw wrzucić podsmażone wcześniej mięso i doprawić wszystko chili, solą, pieprzem, bazylią, oregano i cynamonem. Dusić 10 min. 4) Takim farszem nadziewamy przygotowane wcześniej naleśniki lub placki burito, które można kupić w sklepie. Całość można posypać startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mumu 07 października 2008 tak super danie, ja czasami dodaje zamiast fasoli grzyby mrożone drobniutko posiekane, a wierzch polewam gÄ�stÄ� Å�mietanÄ� i zapiekam, to oczywiście nie jest burito ale polecam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izunia2007 05 marca 2008 Prawdziwe meksykanskie buritto robi sie zupelnie inaczej.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń