Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykansko - wloska potrawka

Dania główne

Autor: terion

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano: 11.01.2009

Odsłon: 1926

Mozliwosc stosowania roznych wariacji, proste i szybkie.

Składniki

  • mieso mielone, 400 g
  • pomidory (swieze i soczyste lub z puszki), kilka pomidorow lub 2 srednie puszki
  • cebula, 1 duza
  • kukurydza, 1 puszka
  • czerwona fasola, 1 puszka
  • makaron rurki, 200-300 g
  • opcjonalnie czerwona i zolta papryka
  • przyprawy (sol, pieprz czarny, chilli, pieprz kajenski)
  • zolty ser
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szatkujemy drobno cebulke i dajemy na patelnie wraz z miesem mielonym (jak ktos lubi moze dolac odrobine czerwonego wytrawnego wina do miesa i je w tym poddusic), podsmazamy na wolnym ogniu. Rownolegle gotujemy makaron. Do przygotowanego miesa dodajemy posiekane pomidory lub pomidory z puszki, trzymamy na ogniu mieszajac do czasu odparowania nadmiernej ilosci wody z potrawy. Dodajemy fasole i kukurydze, oraz przyprawy do smaku. (Jesli ktos nie lubi makaronu moze w tej postaci podac potrawe z chlebem lub ryzem, takze do tej wersji do miesa dodajemy zolta i czerwona papryke - w ten sposob uzyskamy meksykanskie danie). Do naczynia zaroodpornego wkladamy warstwe ugotowanego makaronu, na co wykladamy warstwe farszu miesnego, na co nakladamy cieniutka warstwe makarony i wszytsko zasypujemy zoltym serem. Calosc zapiekamy w goracym piekarniku. Ostrosc potrawy najlepiej kontrolowac przez ilosc chili/pieprzu kajenskiego. Do calosci podawac sos pomidorowy lub czosnkowy. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń