Do góry

Dania główne Przepis na:

miało być jarsko...ale nie jest

Dania główne

Autor: _miszczyni_

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 17

Dodano: 01.10.2009

Odsłon: 1281

pyszna zapiekanka, by móc w ostatniej chwili wykorzystać warzywne skarby jesieni

Składniki

  • cukinia, 2 średnie sztuki
  • zielona papryka, 5 dorodnych sztuk
  • czosnek, 4 ząbki
  • cebula, 2 sztuki
  • pomidory, 3 sztuki
  • jajka, 2 sztuki
  • smietana 18%, pół szklanki
  • tarty ser żółty, szklanka
  • oliwa, 2 łyzki
  • sól, pieprz, oregano, zioła do sałatek, koperek
  • słonecznik, dwie garści
  • kiełbasa, 2 pętka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię(najlepiej ze skórką) pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Posypać solą, odczekać, aż puści sok, podsmażyć na oliwie- ok 10 min.

  2. Paprykę pokroić na ćwiartki, usunąć ziarna i zmielić w blenderze dorzucając 2 ząbki czosnku. Dodać rozmącone jaja i śmietankę oraz przyprawy

  3. Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę w plastry (świetnie się sprawdzą paseczki boczku). podsmażyć na oliwie,delikatnie soląc i pieprząc.

  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry (ok 0,5 cm)

  5. W żaroodpornym naczyniu ułożyć: warstwę cukinii, masę paprykową, cebulkę z kiełbaską, plastry pomidorów, posypać bazylią.

  6. Słonecznik podprażyć na oliwie z solą na rumiany kolor.

  7. Zapiekankę piec ok 45 min w temp 180 st. Po ok 30 min posypać serem i słonecznikiem.

  8. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń