Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierniczki bez drożdży. Miękkie zaraz po upieczeniu.
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 768
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1813
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 287
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 219
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 768
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1813
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 161
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 238
Polecam.
Odsłon: 287
Składniki
Mąkę, cukier, sodę, przyprawę do pierniczków wymieszać ze sobą i wysypać na stolnicę. W środku zrobić dziurkę na jajko, dodać pokrojoną na kawałki margarynę, miód i śmietanę. Całość zgnieść na miękkie ciasto. Rozwałkować ciasto na dość grube placki - jeśli ciasto będzie cienkie, pierniczki będą twarde. Podczas wałkowania posypać stolnicę mąką, inaczej ciasto będzie się przyklejać do stolnicy. Wycinać pierniczki, układać na blasze uprzednio wyłożonej papierem pergaminowym. Pierniczki piec przez 6-7 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C.
Lukier. Białko ubić z solą, na końcu dodać cukier puder i sok z cytryny, miksujemy ok 1 minuty. Tak przygotowanym lukrem zdobić pierniczki np. za pomocą rękawa cukierniczego. Pierniczki bardzo długo utrzymują świeżość i miękkość. Możecie je przechowywać w szklanym, ceramiczny lub blaszanym pojemniczku, albo od razu zawiesić na choince :)