Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł na danie bez mięsa.
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35970
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 157
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 280
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 330
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35970
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 157
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 280
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 330
Składniki
Przyrządzanie: Kapustę umyć, obrać ją z wierzchnich liści. Drobno poszatkować. Marchew, seler i ziemniaka obrać ze skórki. Pokroić na cząstki. Ugotować prawie na miękko. Odcedzić je, zostawiając 1/3 szklanki wywaru. Rozgotować w nim 2 łyżki płatków owsianych. Por przekroić wzdłuż i dokładnie umyć. Pokroić na plasterki razem z pieczarkami. Podsmażyć na oleju. Kapustę, marchew, seler, por, ziemniaka oraz pieczarki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Połączyć z rozgotowanymi płatkami owsianymi i jajkiem. Doprawić do smaku przyprawami, pamiętając, że do kotletów należy wsypać więcej przypraw niż do dań duszonych. Gdyby masa była zbyt wilgotna, dosypać trochę tartej bułki. Na talerzu połączyć 2 łyżki płatków owsianych z tartą bułką. Przygotowaną masę podzielić na porcje. Formować z nich kotlety i obtaczać w bułce z płatkami. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (około 10 minut). Podawać z sosem beszamelowym albo musztardowym. Sos beszamelowy: Dwie łyżki masła roztopić, wsypać 2 łyżki mąki, dolać tyle mleka, by sos był gęsty, chwilę gotować. Doprawić. Sos musztardowy: Do sosu beszamelowego dodać łyżkę musztardy, wymieszać, zagotować. Porcja - 110 kcal Czas przygot.: 50 minut