Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone pieczone

Dania główne

Autor: Mole3

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 1399

Dodano: 06.09.2009

Odsłon: 31608

Mięso mielone nieco inaczej. Łatwe w przygotowaniu i właściwie wielozadaniowe - na ciepło jako element obiadu, na zimno - jako dodatek do chleba lub do sałatek.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę.

  2. Bułkę namoczyć w ciepłym mleku - troszkę tartej bułki zostawić do posypania po wierzchu.

  3. Mięso mielone - właściwie może być każdy rodzaj, najlepsze jest oczywiście przygotowane w domu - wyrobić w naczyniu z cebulą, papryką, jajkiem, bułką i przyprawami. Te, oczywiście, według uznania. Masa powinna być gęsta i elastyczna - w miarę potrzeb dodać jeszcze tartej bułki.

  4. Masę przełożyć do foremki - może być zwykła keksówka, ja akurat tę porcję zapiekałam w dwóch średnich foremkach na pieczeń.

  5. Po wierzchu posypać delikatnie bułką tartą, Foremkę przykryć formą aluminiową.

  6. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Foremkę ustawić w większej formie, do której wlać wodę - tak ok. 1cm wysokości.

  7. Piec 1,5 godziny. 20 minut przed końcem czasu zdjąć folię z wierzchu - zyskamy chrupiącą, rumianą skórkę.

  8. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

korns 11 września 2012 ZROBIĘ NA PRZYSZŁĄ NIEDZIELĘ:)WYGLĄDA FANTASTYCZNIE:)BRAWO:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 14 października 2009 Cieszę się bardzo, że smakowało i dziękuję za wpis. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agusia75 24 września 2009 super jest pani przepis bardzo rodzinie smakowalo ,moje dzieci lubia takie dania z miesa mielonego.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agusia75 23 września 2009 super jest pani przepis bardzo rodzinie smakowalo ,moje dzieci lubia takie dania z miesa mielonego

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 11 września 2009 Na zdjęciu są ułożone 3 grube plastry pieczeni - te dwa paski po środku to góra (wierzchnia skórka) pieczeni.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 07 września 2009 Dziękujemy za miłe słowa. Jeśli chodzi o nadzienie, to nie jest ono nadziewane, lecz przed pieczeniem wymieszane z pokrojoną w drobną kostkę papryką i cebulą - stąd te kolorowe ciapki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agulam22 07 września 2009 Takie pieczenie są pyszne z mięsa mielonego,mam swoją wersję w moim profilu :), koniecznie muszę spróbować waszej:))pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 07 września 2009 pięknie wygląda, ale mam jedno pytanie czy to jest nadziewane czymś?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń