Do góry

Napoje Przepis na:

Miętówka - nalewka z mięty

Napoje

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 1149

Dodano: 16.09.2012

Odsłon: 41920

Nalewka to lepsze lekarstwo niż garść pigułek;)

Składniki

  • ok.25 gałązek mięty
  • 1kg cukru
  • 1 litr spirytusu lub 1,5l wódki
  • 1 litr wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miętę dokładnie umyć i włożyć do wielkiego słoja. Zalać alkoholem i odstawić na ok.tydzień. Po upływie tygodnia otwieramy słój i tłuczkiem takim jak do tłuczenia ziemniaków, wyciskamy jeszcze liście mięty:) Musi nam dać jak najwięcej aromatu:)

  2. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Gdy wystygnie, dolewamy do słoja i mieszamy wszystko dokładnie. Następnie przelewamy do butelek, oczywiście przez gazę, tak aby nalewka była klarowna:)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

amidalla 12 września Myślę, że można :) Dałabym miodu ciut mniej, może 3/4 proporcji.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 01 września A czy myślisz, ze można zastąpić cukier miodem? Jesli tak, to ile dać miodu na podane proporcje?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub-26 29 stycznia zgadzam się z Tobą amidalla, przepis zabieram, takiej nalewki jeszcze nie robiłem!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 12 grudnia 2013 Robiłam pierwszy raz, przepis dostałam od mojej cioci, która jest fachowcem od nalewek;) Zrobiłam tak jak jest podane w przepisie i nalewka jest super! Nie czuć żadnej goryczki, jak bum cyk;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Georg 12 grudnia 2013 Maleńka uwaga. Miętówkę robię od lat. Jeśli zalejesz miętę czystym spirytusem i przetrzymasz tydzień czasu to ją "przypalisz". Spalone blaszki liściowe zaczną się odrywać od liści i utworzą osad, oraz powstanie goryczkowaty, niezbyt przyjemny posmak. Zalanej mięty nie należy przetrzymywać dłużej niż 48 godzin, następnie dokładnie odcedzić przez sitko, bez używania tłuczka. Ja osobiście wyciąg spirytusowy mięty mieszam z syropem w stosunku 1:1 - otrzymana nalewka jest mocna ale tej "mocy" w ogóle się nie odczuwa. Poza tym jest to wyśmienity trunek, lubiany przez panie.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Afrulu 23 września 2012 Jutro idę w góry po mięte i biorę się za tą nalewkę,na zimę jak znalazł :) ode mnie 5,dzięki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 17 września 2012 Rozgrzewająca taka miętóweczka,chyba się na nią skuszę.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń