Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowiec

Desery

Autor: k373

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 79

Dodano: 21.02.2010

Odsłon: 28447

Łatwe w wykonaniu. Eleganckie ciasto, na każdą okazję.

Składniki

  • mleko, 1 l
  • krakersy, 2 duże paczki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • Śmietana 30%, 1/2 l
  • płatki migdałowe, 10 dag
  • żelatyna, 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy, 1 opakowanie
  • masło, 25 dag
  • Mąka pszenna, 1 szklanka
  • budyń śmietankowy, 1 opakowanie
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • jajko, 1
  • mleko słodzone skondensowane, 1
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko z puszki gotować przez 3 godz (lub kupić gotową masę karmelową) Na patelni lekko przyrumienić płatki migdałowe. Do 1 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczną, budyń, jajko. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajko z mąką. Stale mieszjąc, ugotować budyń i wystudzić. Utrzeć masło z wystudzonym budyniem.

  2. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubić (można dodać odrobinę cukru pudru) i połączyć z przestudzoną żelatyną.

  3. Przełożenie ciasta: Krakersy- masa budyniowa- krakersy- karmel z mleka słodzonego- krakersy- bita śmietana. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

LeiaOrgana 28 lutego 2013 Bożeee, jak ja mam schudnąć? Ja Wy nie tyjecie robiąc takie pyszności?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sweet55 26 sierpnia 2010 A mam pytanko na jaką blachę to ciasto?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Graga79 05 kwietnia 2010 ciasto zrobiłam na tegoroczne święta Wielkanocne i poprostu powaliłam nim gości-pyszota!!!!!!!!! zrobiłam zgodnie z przepisem ,użyłam krakersów i nie było problemu z krojeniem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kicia1 17 marca 2010 składniki na kruche blaty:3,5 szklanki mąki pszennej,3żółtka,30 dag margaryny,łyżeczka proszku do pieczenia,3 łyżki kwaśnej śmietany.z tych składników zarobić ciasto i podzielić na trzy blaty. z 3 białek ubijamy na parze pianę dodając 3/4 szklanki cukru kryształu i jeden c.waniliowy. blaty smarujemy piana i peczemy około 15 minut....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kicia1 05 marca 2010 Ja piekę trzy kruche blaty z pianą ubitą na parze i używam ich zamiast krakersów...Dużo lepiej smakuje...Polecam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana74j 24 lutego 2010 Ja na spód zamiast krakersów daje biszkopt wtedy ciasto lepiej się kroi. Pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eses 21 lutego 2010 To jest po prostu słodziak... :) cos pysznego!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń