Do góry

Desery Przepis na:

Migdałowy placek z winogronami

Desery

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 1891

Dodano: 20.09.2009

Odsłon: 3914

Bardzo szybkie, a winogrona smakują cudnie w placku. Przepis na małą blaszkę:)

Składniki

  • 125g mąki
  • 75g masła
  • 75g cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 duże jajko (lub dwa małe)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10ml rumu
  • pół małej paczki płatków migdałowych
  • winogrono - białe lub czarne (ilość taka, aby kulkami przykryć całą blaszkę)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Miękkie masło rozcieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i ucieramy dalej. Do roztartej masy dolewamy rum i znowu ukręcamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ukręcamy dalej. Gdy masa jest już połączona, dodajemy śmietanę i płatki migdałowe.

  2. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto. Wyrównujemy. Na to kładziemy, jedną obok drugiej, bardzo gęsto, kulki winogron.

  3. Pieczemy niecałą godzinę, 45-50 minut, w temp.180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń