Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
galette z borówkami w wersji mini. Moje ciasto jest ledwo co wypieczone bo takie lubię. Galette można też zrobić jedną dużą. Z podanych składników wyszło mi 7 sztuk
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 133
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 133
Składniki
masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli potrzeba dodać 1-2 łyżki mąki, kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę.
Owoce przełożyć do miski, wsypać mąkę i cukier jeżeli chcemy lub jeśli mamy kwaśniejsze owoce; delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek. Wykroić okręgi. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta położyć kupkę owoców; poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz. Można też rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec około 35 minut.