Do góry
Przepis spons.

Smacznie beztłuszczowo Przepis na:

Mini hamburgery z sezonowymi warzywami

Smacznie beztłuszczowo

Autor: Smacznie_Beztluszczowo

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 150

Dodano: 17.10.2016

Odsłon: 1966

Można je jeść na lunch, na obiad i kolację. Można też spakować do pracy. Niewielkie bułeczki z dobrą wołowiną i grillowane warzywa zwieńczone są pysznym sosem. Grillowana cukinia i papryka wspaniale zgrywają się z czerwoną cebulą, serem cheddar i sałatą. Upieczone mini bułki świetnie smakują w tym zestawie, lecz radzę zapamiętać ten przepis, bo będziecie chcieli je jeść od rana do nocy.

Składniki

  • na 6 bułeczek:
  • bułeczki z mąki pszennej (ok. 6 sztuk)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 120 ml wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • żółtko – do posmarowania bułek
  • sezam – do posypania bułek
  • mięso:
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanych świeżych ziół (tymianek, oregano)
  • dodatki:
  • cukinia
  • papryka żółta
  • łyżka oliwy
  • papryka czerwona
  • ser cheddar
  • sałata
  • cebula czerwona
  • sos Aioli (majonez, czosnek, łyżka jogurtu, sól, pieprz)
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułki:

    Drożdże kruszymy – dodajemy do naczynia, zasypujemy cukrem, dodajemy lekko podgrzaną wodę, mieszamy. Do składników dodajemy mąkę pszenną, sól oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 min).

  2. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto i formujemy niewielkie bułeczki. Układamy je na blaszce/desce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.

    Urządzenie Airfryer rozgrzewamy do 180 stopni.
    Koszyk urządzenia wykładamy papierem do pieczenia uważając, by nie przekroczyć poziomu „max”. Bułki pieczemy 15-20 minut.

  3. W tym czasie wyrabiamy mięso. Dodajemy wszystkie dodatki, formujemy niewielkie kotleciki, rozpłaszczamy je.

  4. Warzywa myjemy, kroimy w kawałki, mieszamy z oliwą.

  5. Upieczone bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką, a w koszu urządzenia układamy mięso oraz warzywa. Grillujemy wszystko w 180 stopniach przez około 6 minut.

  6. Upieczone bułki kroimy na pół, każdą smarujemy sosem Aioli. Dodajemy liść sałaty, cebulę, ser cheddar. Układamy mięso i warzywa. Całość przykrywamy drugą, posmarowaną sosem bułką – wierzchem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń