Do góry

Dania główne Przepis na:

mintaj pod przykrywką

Dania główne

Autor: kingens

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 326

Dodano: 04.03.2009

Odsłon: 1358

niebo w gębie:)))

Składniki

  • filety z mintaja, 0,5kg
  • brokuł, 1szt
  • ziemniaki, 0,5kg
  • fasolka szparagowa, 0,30dkg
  • marchewka, 0,30
  • śmietana 30 %, 1szt
  • ser pleśniowy "lazur błękitny", 10dkg
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz, koperek, wg. uznania
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plastry grubości 0,5 cm., brokuła rozdzielamy na pojedyncze różyczki a fasolkę szparagową po odcięciu zbędnych ogonków przecinamy na połówki. Następnie w/w produkty wrzucamy do garnka z gotującą się wodą z solą oraz dwoma łyżkami cukru-gotujemy na pół twardo.

  2. rybkę kroimy po skosie na kawałki szerokości 4cm. przyprawiamy solą i pieprzem obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor na oleju. Włączamy sobie piekarniczek na temp. 180-200st.

  3. w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warzywa i rybkę posypując koperkiem.

  4. na patelni pozostałej z rybek podgrzewamy śmietanę wraz z rozdrobnionym serem "lazur" aż do momentu rozpuszczenia się sera.

  5. przełożone do naczynia żaroodpornego warzywa i rybkę zalewamy sosem z patelni i zapiekamy w piekarniku ok.20min.

  6. na sam koniec pozostaje nam smaczne pałaszowanie zdrowego i sycącego obiadku:)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń