Do góry

Desery Przepis na:

MIODOWNIK

Desery

Autor: felicja-25

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17

Dodano: 07.07.2008

Odsłon: 4326

Ciasto składa się z trzech placków przekładanych masą, góre ciasta można posypać cukrem pudrem lub polać polewą.Przepis jest na blache o rozmiarach około 25/40cm, jeśli chcecie upiec to ciasto na blasze z wyposażenia piekarnika to należy wziąść 1,5 porcji.

Składniki

  • 4,5 szkl mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki (duże) miodu
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kostki margaryny -roztopic
  • 0,5 litra mleka
  • 5-6 łyżek grysiku (kasza manna)
  • margaryna palma
  • 1 szkl cukru pudru
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO: Do dużej miski wsypać mąke, cukier, cukier waniliowy, miód, 3 jajka, sode oczyszczoną-wszystko wymieszac.Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną margaryne ( dodawac powoli i wygniatać ciasto), zagnieść i podzielić na trzy części. MASA: Ugotować grysik, ostudzić, utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko, na koniec dodać grysik i dokładnie wymieszać mikserem. Podzielone na trzy części ciasto należy rozwałkować na blache i piec na złoty kolor.Po upieczeniu ciasto jest bardzo twarde.Gdy już ostygnie przekładamy kolejno części masą a góre posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.Ciasto jest do spożycia dopiero nastepnego dnia-dojrzewa podobnie jak piernik (tyle że dużo szybciej).Im dłużej ciasto leży tym jest smaczniejsze.Powodzenia i smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń