Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik.

Desery

Autor: Ladylaura

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 143

Dodano: 06.09.2016

Odsłon: 1363

Pyszne ,rozpływające się w ustach ciasto miodowe z masą kajmakową i orzechami. Najlepiej upiec je tydzień wcześniej ,aby smaki się połączyły a blaty skruszały .

Składniki

  • 100 g miodu płynnego
  • 50 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 30 ml rumu
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 500 g mąki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masa kajmakowa:
    1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego
    Zamkniętą puszkę gotujemy w garnku z wodą na
    małym ogniu przez 2,5 godzimy .Puszka musi być
    przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie.
    Puszkę ostrożnie wyjąć ,ostudzić i przełożyć do
    miski.
    1 budyń śmietankowy ugotować w 1 szklance mleka .
    Ostudzić .Następnie mikserem ubijać masę kajmakową
    i dodawać do niej po jednej łyżce budyniu ,aż do wykorzystania
    całego .
    Orzechy włoskie do dekoracji .

  2. Ciasto:
    Miód rozpuścić w garnku z cukrem ,wymieszać .Do gorącej masy
    dodać rum i masło i wymieszać .Na koniec dodać sodę i przestudzić
    masę.Do dużej miski wsypać mąkę ,dodać przestudzoną masę i
    wymieszać .Dodać jajka i połączyć całość na jednolitą masę.
    Przełożyć na stolnicę posypaną mąką ,podzielić na 4 równe części .
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Wszystkie kawałki rozwałkować na
    kwadraty i piec po jednym około 5 ,6 minut do zrumienienia.
    Można też ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość
    blaszki ,która jest w piekarniku i upiec dwa oddzielne placki ,potem
    podzielić je na pół i będziemy mieć cztery blaty.
    Przestudzone blaty smarujemy masą kajmakową ,na wierzch posypujemy
    orzechami .Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu szczelnie zawinięte
    folią aluminiową na 2 dni ,następnie przestawiamy w tem.pokojowej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń