Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, chociaż trochę pracochłonne :) Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym! :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 176
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Przygotowujemy ciasto: Siekamy mąkę z margaryną, łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i kładziemy(osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C, około 10-13 minut.
Przygotowujemy masę: gotujemy kaszę mannę w mleku a następnie studzimy. Margarynę rozgniatamy pałką, stopniowo dodając do niej cukier i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko ucieramy dokładnie pałką na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy do smaku parę kropel olejku migdałowego oraz kwasek cytrynowy(rozcieńczony z wodą). Dokładnie mieszamy.
Przekładamy przygotowane placki masą, a górę ciasta posypujemy cukrem pudrem. Można też polać ciasto lukrem, ale dużo lepiej smakuje z cukrem pudrem.
Ciasto wkładamy do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje odleżany, około dzień, dwa po przygotowaniu. Smacznego! :)