Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Desery

Autor: kuchareczka89

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 710

Dodano: 10.12.2009

Odsłon: 75819

Pyszne ciasto, chociaż trochę pracochłonne :) Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym! :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • Pół kostki margaryny(125g)
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Łyczeczka sody
  • MASA::
  • pół litra mleka
  • 7 i pół łyżki kaszy manny
  • Margaryna(250g)
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru pudru
  • olejek migdałowy
  • kwasek cytrynowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy ciasto: Siekamy mąkę z margaryną, łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i kładziemy(osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C, około 10-13 minut.

  2. Przygotowujemy masę: gotujemy kaszę mannę w mleku a następnie studzimy. Margarynę rozgniatamy pałką, stopniowo dodając do niej cukier i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko ucieramy dokładnie pałką na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy do smaku parę kropel olejku migdałowego oraz kwasek cytrynowy(rozcieńczony z wodą). Dokładnie mieszamy.

  3. Przekładamy przygotowane placki masą, a górę ciasta posypujemy cukrem pudrem. Można też polać ciasto lukrem, ale dużo lepiej smakuje z cukrem pudrem.

  4. Ciasto wkładamy do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje odleżany, około dzień, dwa po przygotowaniu. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (40)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Afrulu 22 grudnia 2011 Ulubione ciasto mojej rodzinki,piekłam z rożnych przepisów ale Twój najlepiej się udaje.Jedynie zwiększam ilośc ugotowanej kaszy manny :) Miłych Świąt :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alik 19 lutego 2011 Wszystkim smakowalo; moj maz, ktory nie przepada za ciastami byl zachwycony! :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lila32 04 listopada 2010 Ciacho super !! Wypróbowałam i polecam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ask12 15 października 2010 pytanie nie aktualne już doczytałam . Zabieram się za robienie pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 10 sierpnia 2010 Jadłam takie ciasto u znajomych-jest pyszne... Dodaję do ulubionych! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchareczka89 11 czerwca 2010 Oczywiście masę można zrobić także bez dodatku kwasku cytrynowego, jednak mi bardziej smakuje z :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kiniusia183 08 kwietnia 2010 witam robiłam ciasto z tego przepisu i coś nie bardzo wyszło, jedno tylko mnie ciekawi, proporcja kwasku cytrynowego i wody, jak dla mnie ten kwasek jest zupełnie niepotrzebny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń