Do góry

Desery Przepis na:

miodownik wg Ewy Wachowicz

Desery

Autor: Ewaaa

Przepisów i artykułów: 688 Ocena: 14566

Dodano: 26.10.2013

Odsłon: 8316

aromatyczne, korzenne ciasto, wg mnie to połączenie murzynka z piernikiem :), bardzo szybkie i banalnie łatwe :) po namyśle przełożyłam go powidłami i to był dobry pomysł :)

Składniki

  • 2 jaja
  • 70 gram cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 gram stopionego, schłodzonego masła
  • 30 gram miodu (2 łyżeczki)
  • 100 gram mąki pszennej (dałam tortową)
  • 10 gram kakao
  • 150 gram bakalii (dałam tylko garść rodzynek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli dajecie jeszcze orzechy, proponuję dać 1 i 1/3 łyżeczki)
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do piernika
  • polewa czekoladowa + wiórki kokosowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miód wymieszać ze schłodzonym ale wciąż płynnym masłem.

    Rodzynki wcześniej zamoczyć 20 minut we wrzątku, następnie dokładnie odcedzić.

    Jaja (całe) z cukrami ubić na parze (na garnku z wrzącą wodą, ale nie gotującą się) na sztywny krem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Miksować aż powstanie gładka masa, następnie dodać wymieszane masło z miodem, zmiksować i dodać bakalie, wymieszać delikatnie łyżką.

    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (dałam krupczatkę) formy keksowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Schłodzone ciasto polać polewą (użyłam lukrowej z Dr. Oetkera) i posypać wiórkami (opcjonalnie).

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 26 października 2013 Już czuję ten zapach jakI się roznosił podczas pieczenia - PYSZOTA -) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń