Do góry

Desery Przepis na:

mleczna pianka

Desery

Autor: Gutka

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 63

Dodano: 22.10.2009

Odsłon: 3795

dziecinnie proste,szybkie i pyszne

Składniki

  • mleko skondensowane bez cukru o temp.pokojowej, puszka około 411g
  • galaretki jeden rodzaj, 2 szt
  • cukier, 3 łyzki
  • podłużne biszkopty
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku odstawić do wystygnięcia

  2. mleko zmiksować z cukrem i dodać tężejącą galaretke- zmiksować

  3. forme wyłożyć biszkoptami ,wlać mase i odstawić do stężenia,oczywiście można też od razu rozlać do pucharów ew.udekorować owocami,czekoladą itp.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gutka 25 stycznia 2010 Kobieto (dziecko?) ty nie chyba nie umiesz czytać albo nie rozumiesz co czytasz .Przykre.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 25 stycznia 2010 Tylko jednego nie mogę zrozumieć - jak można sobie uzurpować prawo do przepisu, którego sposobów wykonania jest mnóstwo i tyleż samo proporcji składników. Gorzej, jak można go wykonać wg swoich proporcji i zostać posądzonym o kradzież (bezpodstawne posądzenia są karalne)? Nic, tylko musisz zgłosić do Urzędu Patentowego, że tylko i wyłącznie Ty jesteś pomysłodawczynią i jedyną właścicielką przepisu na ptasie mleczko. Powodzenia - jak opatentują, daj znać - wszyscy będziemy prawnie zmuszeni do usnięcia przepisów na ptasie mleczko, choć różnią się one od siebie. A mleko skondensowane nigdy nie ubije się na sztywno (owszem zgęstnieje, i to bardzo, jednak do konsystnecji ptasiego mleczka mu daleko), co można uzyskać dopiero po dodaniu galaretki lub żelatyny i schłodzeniu. I dziękuję wszystkim, którzy dodali swoje przepisy na ptasie mleczko - dzięki ich tak dużej różnorodności udało mi się dobrać proporcje idealne dla mnie. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 24 stycznia 2010 Mole o to właśnie chodzi zeby przestali dodawac takie sama przepisy które róznia sie ilością soli .......czy cukru !!!! nie posądzam cie o nic bo nikt nie jest ślepy i każdy widzi jaki dodoałaś przepis .To ty sie podejrzanie burzysz -nie zarzucałam ci że ukradłaś ten przepis ale widać na złodzieju czapka gore...Sama narobiłaś hałasu nie wiem o co.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 24 stycznia 2010 Droga Gutko, mój przepis nie jest taki sam jak Twój, co łatwo można wyczytać w skladnikach. Wkrótce użytkownicy przestaną dodawać przepisy, bo ktoś już ma pieczone mięso, a ma pół soli mniej i mięsa przez pół porcji. Przepisów jest mnóstwo, właściwie chyba tyle, ilu kucharzy - każdy robi wg własnego uznania. Życzę troszkę więcej dystansu do siebie i zastanowienia, zamiast się komuś skomentuje przepis, posądzając o jego identyczność z własnym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 16 grudnia 2009 z powodzeniem nadaje sie do przekładania ciast,dużo prostszy sposób od ubijania śmietan i rozpuszczania żelatyny z która wiecznie miałam problem (kluchy mi sie robiły):))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 16 grudnia 2009 Hmm, szybki sposób na coś pysznego. Wypróbujemy w weekend. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mniamula 08 grudnia 2009 Witam!Właśnie takiego przepisu szukałam!Szybko i smacznie!Już jest w ulubionych!Dziękuję i pozdrawiam :-D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 23 października 2009 tyle jest w puszcze !! mozesz odlać to 0,11 jak ci sie chce...mleko zagęszczone niesłodzone 7,5 % tłuszczu 411g (niebieska etykieta)producent Gostyń ,jak masz inne ok. jesli tylko pojemność jest zbliżona powinno wyjść to samo,przestrzegam przed mlekiem z lodówki sprawdza się tylko wtedy jak goście są już w drzwiach tężeje w trakcie miksowania i póżniej to już raczej zostaje pokroić :) powodzenia i smacznego :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

RENIA730 23 października 2009 411g mleka ? - gzotyczna iość i trudna do odmierzenia. Raczej dodam 400 :-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń