Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, miękkie i super smaczne mleczne bułeczki, o niebo lepsze od tych ze sklepu.
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 34
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 286
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 17
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 34
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 88
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 286
Składniki
Mleko lekko podgrzewamy, aby było ciepłe, ale nie może być gorące. Do mleka dodajemy drożdże i odstawiamy. Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, jajko i mleko razem z drożdżami. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto nie będzie przywierało do dłoni ( ok. 15 min, ciasto będzie się kleiło do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiam, tym będzie się mniej kleiło ) i stanie się delikatne i jedwabiste w dotyku. Ciasto wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 kuleczek i przykrywamy ściereczką, czekamy 15 min. Następnie każdą kuleczkę wałkujemy na okrąg ok. 8 cm i zwijamy jak rulonik, brzeg ciasta palcami zlepiamy ze sobą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy bułeczki, przykrywamy ściereczką i tak zostawiamy na ok. 30-40 min. Przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bułeczki, tworząc zygzaki. Smarujemy jajkiem i posypujemy lekko cukrem. Pieczemy w temp. 210 C przez 10-12 min, do złotego koloru. Smacznego.