Do góry

Przekąski Przepis na:

Moja baba ziemniaczana

Przekąski

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1211

Dodano: 05.12.2009

Odsłon: 9652

szybkie i pożywne może robić za samodzielne danie obiadowe albo jako dodatek do mięsa

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • cebula, 2 szt
  • ser biały fromage (typu bieluch), 200 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • jajka, 2 sztuki
  • boczek wedzony alb inna wędlina(drobno pokrojona), 150 g
  • szynka parmeńska lub boczek, 6 cieńkich plastrów
  • mocarella, 200 g
  • sól,piepsz,pietruszka zielona zioła wg upodobań, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy surowe trzemy na duzych oczkach na tarce lub w melakserze,

  2. Cebule, czosnek i 150 g wedliny kroimy drobno i podsmażamy (jeśli wędlina huda dodajemy łyżkę masla)

  3. Do utartych ziemniaków dodajemy podsmazone składniki, serek biały, oraz jajka mieszamy na jednolitą masę,doprawiamy sola piepszem ziołami do smaku,

  4. Masę przelewamy do brytwanki ( ja piekę to w ceramicznej wyścielonej papierem w razie gdybym chciala wyjąć),i pieczemy w piekarniku 40 min w 200 C, po tym czasie na górze układamy cieńkie plastry szynki bądz boczku i mocarelli i ponownie na funkcji piekarnika zarumienianie zapiekamy jeszcze 10 -15 min az szynka i mocarella sie zrumieni,

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annas 22 lipca 2010 Dużo b. fajnych przepisów. Zainspirowałaś mnie, dziękuję :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 05 grudnia 2009 a jak się robi takie babeczki? jak przeczytałam twój opis pomyślałam: jej zupełnie jak ja scisle 100 % z przepisem nie umiem zrobic nic musze zawsze coś zmieniać, miedzy innymi tak powstała ta baba, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smallangel 05 grudnia 2009 Fajny przepis, ja dzisiaj robię mini babeczki ziemniaczane

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń