Do góry

Zupy Przepis na:

Moja pomidorowa

Zupy

Autor: mari

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1594

Dodano: 14.01.2010

Odsłon: 5529

Zupka, którą robiła mi babcia.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki kroimy w kostkę; marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach; zalewamy wodą i gotujemy (można dodac 2 kostki rosołowe). W tym czasie cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy cebula nam się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wczesniej nalezy ściągnąc skórkę ---> pomidory naciąc i zanurzyc we wrzątku). Dusimy do miękkości; ja nie czekam aż pomidory całe się rozgotują, lubię miec w zupie małe kawałki. Następnie pomidory z cebulą dodajemy do garnka, gdzie gotujemy warzywa. Aby zupa nabrała intensywniejszego koloru można dodac troszkę koncentratu pomidorowego, ja osobiście unikam :) Na koniec wciskamy czosnek i zabielamy zupkę śmietaną, chwilkę gotujemy. Doprawiamy według swoich upodobań kulinarnych, ozdabiamy natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kukta 19 lutego 2010 Nareszcie cos bez miesa i maki :) doskonaly przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 14 stycznia 2010 Przynajmniej raz można spróbowac, zachęcam ;) Często tę zupę zasypuję garścią ryżu żeby była bardziej treściwa. Również pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 14 stycznia 2010 Osobiście nie wyobrażam sobie pomidorówki bez makaronu :) Być może kiedyś się odważę !! :Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń