Do góry

Desery Przepis na:

Moja "Bomba"

Desery

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1920

Dodano: 10.08.2009

Odsłon: 29100

Pyszna, nietypowa, niestety kaloryczna... bomba! :)

Składniki

  • biszkopt (jeśli kupny, to tortowy), w zależności od wielkości miski, tu podaję na średnicę 20cm
  • Sok ananasowy, do nasączenia biszkoptu
  • serek mascarpone, 500 g
  • śmietana kremówka (30%), 200 ml
  • płatki migdałowe, pół szklanki
  • cukier puder, 2-3 łyżki do kremu i tyle samo do smietany
  • porzeczki czerwone, 1 szklanka, może byc z czubkiem
  • posiekana biała i czarna czekolada, pół szklanki
  • cukier migdałowy ew. waniliowy, 1 op
  • śmietan-fix, 1 op
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Półkulistą miskę wyłożyć biszkoptem pociętym w paseczki, nasączyć go sokiem ananasowym.

  2. W osobnej misce przygotować krem. Serek utrzeć z cukrem pudrem i 2 łyżkami smietany, dodać czekoldę i płatki migdałowe, delikatnie wmieszać porzeczki. Masą wypełnić biszkopt. Przykryć kolejną porcją biszkoptu (już nie musi być w paskach), nasączyć sokiem ananasowym. Najlepiej zostawić na noc w lodówce.

  3. Wyjąć ciasto z miski (tak jak babki w piaskownicy, może nie chcieć wyjść od razu). Przygotować śmietanę na wierzch. Ubić ją z cukrem pudrem i cukrem migdałowym oraz smietan-fixem. Posmarować ciasto. Można ozdobić czekoladową polewą do lodów.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 13 października 2011 Porzeczki są dobre, bo nie rozciapują się, a fajnie pękają w buzi, a do tego są kwaskawe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

inna 02 września 2009 Smakowicie wygląda
a.......ile kalorii :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elik3 25 sierpnia 2009 Dobrze smakuje kiedy biszkopt nasaczy sie mocna herbatą z sokiem cytrynowym i kieliszkiem alkoholu. a zamiast porzeczek polecam maliny i czarne jagody. Żeby nie było problemów z wyjęciem ciasta z miski, lepiej przed ułożeniem pierwszej biszkoptowej warstwy wyłozyć miske folią do zywnosci (taką przejrzysta, nie-aluminiową). Wystającymi rogami folii mozemy zabezpieczyć ciasto przed ewentualnym przejęciem obcych zapachów z lodówki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 18 sierpnia 2009 Bo przeczytaniu składnkiów - rzeczywiście bomba, ale jaki efekt!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 15 sierpnia 2009 Taa... jasne, najlepiej nie dać nic od siebie, a wszystko jest "fuj", zapewniam, że nie, moje ciasto... Jest pyszne! Tak jak wiele innych potraw, które w tym serwisie krytykujesz prowokatorze.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 11 sierpnia 2009 To wybierz koniecznie jakieś kwaśnie i najlepiej twardawe owoce. :) Porzeczki wspaniale "strzykają" w zebach , a ich kwaskowatość równoważy słodki krem. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Atin 10 sierpnia 2009 Wyglada bardzo efektownie.Napewno wyprobuje przepis tylko bede musiala zastapic porzeczki innymi owocami bo niestety u mnie nie sa one dostepne:(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

betaww 10 sierpnia 2009 ROBIĄC TAKIE CIASTO WYKŁADAM MISKE CIENIUTKĄ FOLIĄ....BRZEG WYKŁADAM NA MISKĘ PO ODWRÓCENIU ZDELMUJE FOLIE...ŁATWIEJ WTEDY CIASTO WYJĄĆ.:)))....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń