Do góry

Śniadania Przepis na:

MOJA ULUBIONA JAJECZNICA

Śniadania

Autor: koka333

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 119

Dodano: 02.11.2009

Odsłon: 1567

MOI DOMOWNICY LUBIĄ ZACZĄĆ DZIEŃ OD TAKIEJ JAJECZNICY.

Składniki

  • Jaja, 5 szt
  • boczek wędzony lub szynka swojska, 100g
  • tarty żółty ser, 50g
  • cebula lub dymka, 1 szt
  • papryka, 1szt
  • pomidory, 1-2 szt
  • olej, 50ml
  • sól, pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wędzonkę, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.

  2. Pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i również kroimy.

  3. Topimy tłuszcz na patelni, przesmażamy wędzonkę, dodajemy cebulę i smażymy razem, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy paprykę, a gdy zmięknie-pomidory.

  4. Dusimy składniki razem przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Wbijamy jajka i delikatnie mieszamy, tak żeby żółtka się nie rozpłynęły na patelni.

  6. Gdy białka się dobrze zetną, rozkładamy porcje na talerze i posypujemy wszystko tartym serem.

  7. Jeżeli używamy dymki, pod koniec posypujemy jajecznicę szczypiorkiem.

  8. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eliot44 04 września 2014 W przypadku tłustej wędzonki rezygnuję z dodawania oleju. W punkcie 3 mamy clou, czyli właściwą kolejność dodawania składników. Duszenie spod czwórki warto czasem przedłużyć, podlewając składniki odrobiną wody i podsypując szczyptą cukru - takie moje kulinarne doświadczenie, skutkujące pożądaną miękkością warzyw (nie mylić z papkowatością) i przyjemną dla podniebienia lekką karmelizacją. Przepis zdecydowanie smaczliwy:)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń