Do góry

Zupy Przepis na:

Moja zupa meksykańska (wersja wege)

Zupy

Autor: raksaksa1

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 95

Dodano: 24.10.2009

Odsłon: 23093

Jednogarnkowe danie. Szybka i smaczna:)))Danie na kolację, jak i na obiad:)))

Składniki

  • 2 duże cebule
  • 30-50 dag mięsa mielonego wołowego (lub jak ja gotuję wersję wegetariańską 1 op. granulatu sojowego)
  • odrobina oliwy lub planty do podsmażenia
  • 2-3 ząbki czosnku (wg smaku i uznania)
  • 6-8 kostek rosołowych wołowych lub warzywnych
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szklanki makaronu ryżowego (wyglada jak wiekszy i grubszy ryż) lub drobnych muszelek
  • 1 szkl. mrożonki - mieszanka marchewki i groszku
  • opcjonalnie puszka czerwonej fasoli i kukurydza
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, magi
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szatkujemy drobno cebulę, wrzucaly na tłuszcz razem z czosnkiem przeciśniętym lub drobno pokrojonym. Dodajemy mięsko mielone i razem dusimy.

  2. Do garnka wlewamy pomidory, ok 8 szkl. wody, chociaż lepiej mniej, a potem wg uznania dolać. Zależy jak gęstą chcemy mieć zupę. Wrzucamy kostki. Dodajemy z patelni mięsko z cebulką, ale staramy się nie wlewać tłuszczu. Dusimy przez ok. 15 min.

  3. Po 15 min. dodajemy makaron oraz mrożonkę. Zwiększamy ogień i ok. 10 min gotujemy na dużym ogniu.

  4. Dodajemy kukurydzę, fasolę i doprawiamy wg uznania. Podajemy z bagietką. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 12 stycznia 2011 Witaj, ja granulatu nie gotuję tylko zalewam wrzątkiem i zostawiam na 15-20 minut. Potem odsączony wrzucam na patelnię do cebulki czyli tak jak robiłam wcześniej z mięsem:)pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ines 11 stycznia 2011 podoba mi się! oczywiście wersja wege :) powiedz mi tylko czy granulat sojowy po ugotowaniu (bo myślę że najpierw jest gotowany w bulionie warzywnym?) podsmażasz tak jak w wersji mięsnej?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fichar 18 kwietnia 2010 Zrobiłem wedłóg przepisu ale zamiast mięsa wołowego dałem drobno pokrajaną pierś kurczaka !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ania704 25 października 2009 Robię taką zupę od dawna ale bez makaronu, i bez pomidorów w puszcze, dodaje koncentrat i robię zasmażkę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

raksaksa1 25 października 2009 Tak jest naprawdę smaczna:))Nawet wersja wege, na którą przestawiłam się niedawno jest świetna:)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń