Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest bardzo puszyste i dlugo utrzymuje swiezosc, a przede wszystkim zawsze sie udaje:)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Mleko podgrzewamy, aby bylo cieple. Do miski rozkruszamy drozdze, wsypujemy 2 lyzki cukru i lyzke maki, zalewamy cieplym mlekiem. Pozostawiamy na ok pol godzinki w cieplym miejscu, aby drozdze zaczely pracowac. W malym garnku rozpuszczamy maslo i pozostawiamy do wystygniecia.
W drugiej misce ucieramy zoltka z pozostalym cukrem. Wsypujemy pozostala make, delikatnie mieszamy i wlewamy wyrosniete drozdze. Nastepnie dolewamy rozpuszczone maslo. Calosc zagniatamy, im dluzej, tym bedzie bardziej puszyste. Ciasto powinno odlepiac nam sie od miski i reki, wtedy jego konsystencja jest idealna. Ciasto przykrywamy sciereczka i pozostawiamy na ok 1,5-2 godziny w cieplym miejscu, powinno delikatnie podrosnac, ale nie liczmy na zbyt duzy przyrost masy. W tym czasie z podanych skladnikow zagniatamy kruszonke i wstawiamy do lodowki. Ciasto wykladamy na wylozona papierem tortownice i pozostawiamy jeszcze na ok pol godziny w cieplym miejscu. Obieramy jablka i kroimy w kostke lub piorka. Ukladamy na ciescie i posypujemy grubo kruszonka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca i pieczemy ok 40 minut. Zachecam do wyprobowania i zycze smacznego:) Przepraszam za brak polskich znakow.